Makaleler

CORONAVİRÜS ( COVID-19 ) // KDV ORANLARINDA VE İŞYERİ KİRA STOPAJINDA İNDİRİM

31 Temmuz 2020, 31202 sayılı Resmi Gazete kararıyla, Covid-19’dan etkilenen ekonomik faaliyetlerin hızla normalleşmeye dönmesine katkı sağlanması amacıyla bazı hizmetlerde geçici olarak yıl sonuna kadar vergi indirimleri uygulanacaktır.


●Alınan tedbirler kapsamında, iş yerlerinin gayrimenkul kiralamalarında uygulanan yüzde 20 gelir vergisi stopaj oranı 31.12.2020 tarihine kadar (bu tarih dahil) yüzde 10 olacak. Esnaf, tüccar, serbest meslek erbabı, şirketler işyerleri için kira ödemeleri durumunda yapacakları kira ödemeleri üzerinden gelir vergisi kesintisi yapmak zorundadır. Kiracı olan mükellefler, yaptıkları kira ödemelerinin brüt tutarı üzerinden yüzde 20 gelir vergisi tevkifatı yapıyordu. Yapılan düzenlemeyle yıl sonuna kadar nakden veya hesaben yapılan kira ödemelerine yüzde 10 oranında gelir vergisi kesintisi yapılacaktır.

●Yolcu taşımacılığı, sanatsal ve kültürel faaliyetler, düğün ve nikah salonları organizasyon hizmetleri, konut temizlik ve bakım onarımı, terzilik, ütü, giyim eşyası ve ev tekstil ürünlerinin onarım ve tamiratı, ayakkabı ve deri eşyaların onarımı ile ayakkabı boyama hizmetleri, kuru temizleme, çamaşırhane, berberlik ve kuaförlük hizmetleri ile güzellik salonunda verilen hizmetler ile malzemeleri hariç otomotiv-bisiklet-motosiklet küçük bakım onarımı, küçük ev aletleri ve evde kullanılan ısıtma ürünlerinin bakım ve onarımı ... gibi esnaf hizmetlerinde KDV yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmiştir.

●Konaklama, yeme-içme hizmetleri, sinema-tiyatro, müze giriş ücreti gibi kültürel faaliyetlerde KDV yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmiştir.

İLETİŞİM
“Hukuk karmaşık bir konudur. Eğer görmezden gelirsen bu büyük bir soruna neden olabilir.”