Makaleler

CORONAVİRÜS ( COVID-19) // CAMİLERDE ALINACAK TEDBİRLER

İçişleri Bakanlığı

  
• İçişleri Bakanlığı 22.05.2020 tarihli Genelge ile 29 Mayıs 2020 Cuma günü belirlenen kurallar çerçevesinde öğle, ikindi ve cuma namazlarının camilerde cemaatle kılınabileceğine ilişkin karar verildiğini duyurdu. Genelgeye göre;

1. Yalnızca öğle, ikindi ve cuma namazları kılınacak. Diğer vakitlerde münferiden namaz kılmak isteyenler için cami ve mescitler açık tutulacaktır.
2. Öncelik cami bahçesi/avlusu, açık alanlar olmak üzere mevsimsel şartlara göre öğle ve ikindi namazları cami içinde kılınabilecek. Cuma namazları ise cami içerisinde kılınamayacaktır.
3. Camide bulunan klima ve havalandırmalar çalıştırılmayacak, kapı ve camlar açık tutulacaktır.
4. Ortak kullanım alanlarını asgaride tutabilmek için abdesthane, şadırvan ve tuvaletler kapalı tutulacak. Abdest vb. ihtiyaçların evlerde giderilmesi saplanacaktır.
5. Maskesi olmayana müsaade edilmeyecektır.
6. Tesbih, rahle, ayakkabı çekeceği vb. malzemelerin bulundurulmasına müsaade edilmeyecektir.
7. Cami ve mescitlere gelecek kişilerin yanlarında şahsi seccadelerini getirmeleri sağlanacak veya tek kullanımlık seccade temini sunulacaktır.
8. Ellerini mutlaka dezenfekte etmesi sağlanacaktır.
9. Namazların sünnetlerinin evde kılınabileceği ve tesbihatın evde yapılabileceği hususunda cemaat bilgilendirilecektir.
10. Mevlit, toplu yemek vb. etkinlikler ile cami çıkışlarında ikram yapılmasına izin verilmeyecektir.
11. Cami ve mescitlerde sosyal mesafe kuralına uygun namaz kılınabilmesi için Vali/Kaymakamlarca görevlendirme yapılacaktır.
12. Namaz kılacaklar arasında sosyal mesafenin sağlanması için bir kişinin en az 60x110 cm’lik bir alanı (seccadenin kaplayacağı alan) kullanacağı göz önünde bulundurularak, en uç noktalarından her yönden birer metre mesafe olacak şekilde işaretleme yapılacaktır.

İLETİŞİM
“Hukuk karmaşık bir konudur. Eğer görmezden gelirsen bu büyük bir soruna neden olabilir.”